Jag som person

De jobb jag åtar mig är ofta ganska kritiska och knepiga, och både jag och uppdragsgivare hamnar ofta i pressade lägen. Då kommer allas mer personliga drag fram, och det är av betydelse för den som vill anlita mig att få veta lite mer om vad jag är för person.

Personlighetstestad – javisst!

Jag har genom åren gjort en hel del personlighetstester, en del specifika för uppdrag men också en del mer generella. Ett vanligt test är Meyers-Briggs, eller varianter av det, som jag gjort vid ett par intervjuer och även som en del av mitt jobb. Tidigt i min karriär blev jag klassad som ENTJ eller Fältmarskalken (till och med två gånger, med olika testare – läs gärna lite utförligare här) men jag är mer naturligt en ISTP eller Hantverkare. Hantverkare utmärks av att de

  • Analyserar uppkomna situationer och kommer snabbt upp med en handlingsplan
  • Är tydliga och direkta i handling, uttrycker sig konkret
  • Har lätt för att ta till sig olika verktyg (bildligt och bokstavligt)
  • Är måna om att göra klart och få till ett slutresultat

Alltid roligt när man gör sådana här tester är att få höra vem man “liknar” – det är klart att den som säljer testet plockar fram berömda och uppskattade personligheter man liknar – men mina historiska likar är tydligen Alan Shepard, Katharine Hepburn och Michael Jordan, bland annat.

Många  i Sverige har gjort någon form av DiSC-test, också känt som Röd-Grön-Gul-Blå. I det testet blir jag en  tydlig Röd, med någon liten dragning åt Blå, och min personlighet sammanfattas med etiketten “Den Reserverade Risktagaren”.

Jag gillar också att prestera… Här är en bild från Stockholm Triathlon (2011)

Triathlon - cykel