Intellectual Property

Jag var på ett seminarium om IP, alltså Intellectual Property och inte Internet Protocoll, som ordnades av advokatbyrån Groth & Co. Det var fokus på IP i Asien, och det var rätt intressant att höra hur företag som Husqvarna och SKF jobbar för att försvara sig mot intrång mot både patent (produkt) och varumärke. Båda har folk som jobbar heltid med just dessa frågor, Husqvarna har 9 heltidsanställda och SKF har 3 heltidsanställda bara i Kina. Dessa gör regelrätta räder – åker ut med poliser och vittjar fabriker och lagerställen – men naturligtvis är det mesta arbetet inte som det ser ut på TV, utan sökningar på internet, intervjuer med återförsäljare och genomgång av tullmanifest.

Det som jag tyckte var mest intressant var att även om kinesiska företag som väntat står för en hel del av förfalskningar och piratkopior, deklarerade båda talarna att det har hänt otroligt mycket på denna punkt på rätt kort tid. För 30 år sedan fanns det över huvud taget ingen IP-lagstiftning i Kina, nu har de förutom tull och polis två separata myndigheter som är både effektiva och bra på att samarbeta med utländska bolag. Kina är generellt mycket måna om att komma tillrätta med den här sortens problem.

Det fanns också områden där Kina kommit längre än till exempel Sverige, ja hela EU. Ett exempel är att kinesisk tull regelbundet gör stickprov, rätt talrika dessutom, på utgående gods – de öppnar alltså containrar för export och går igenom för att se om de kan hitta piratkopior eller “counterfeits”. Det görs inte alls i vår del av världen, på sin höjd gör man stickprov på inkommande gods.

Panel of international representatives of IP experts at Groth & Co
Panel of international representatives of IP experts at Groth & Co

Groth imponerade också med sin panel av experter från 5 asiatiska länder (4,5 som de skämtade, Turkiet ligger ju till viss del i Europa. Men som världens 18:e största ekonomi och dessutom precis som i urminnes tider en portal mellan Europa och Asien så klart högintressant ur ett IP-perspektiv), där alla jobbar på Groth personligen. Jag fick höra lite mer om hur Kina jobbar med IP-skydd, hur Japan på 50 år har gått från att vara ett kopieringsland till ett innovationsland – de som var lite äldre berättade att på 60-talet var japanska varor ökända för att vara billiga kopior. I dag har de varumärken som Sony, Lexus, Pioneer och har nästan alla år sedan 1995 sökt flest patent i världen.

Jag fick också en intressant insikt om Indien. Indien har ett stort problem med förfalskade läkemedel, och där har lagstiftarna svårt att hålla jämna steg. Men på alla andra områden är man långt framme, så pass långt att ett företag som Boeing framhöll Indien som ett föredöme på området.

På det hela en intressant eftermiddag, ganska långt från vad jag normalt sysslar med – men jag är inblandad i en del nystartade företag som dels brottas med patentfrågor, dels naturligtvis ser Asien som en potentiell framtida marknad.

3 thoughts on “Intellectual Property

 1. Kul att du gillade ämnet! Jag hade gärna lyssnat jag också. Ser att den halva experten är en fd kollega.

  1. Aha, är det en vanlig utveckling, att man går från PRV till byrå? Eller är det kanske så att det är vanligast att man går åt båda hållen, fram och tillbaka? Jag kan säga till nästa gång jag går på något av Groths evenemang, jag får inbjudningar titt som tätt (fast det kanske du också får…)

   1. Det är den vanligaste utvecklingen, att bli konsult efter prv. Det är bara somliga som stannar kvar.
    Jag får aldrig inbjudningar, så säg gärna till!
    Eller om du behöver lunchsällskap 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *