Entrepenör

Förutom mitt eget företag har jag startat eller varit med och startat tre företag. Jag har också flera gånger varit involverad i tidiga faser på andra bolag, och det är en miljö jag uppskattar på flera vis.

EHAND – en komplett, och lyckosam, resa

Min första resa som entrepenör var i IT-bolaget EHAND. Visionen var att bolaget skulle skapa mellanvara för att synka stora system som affärssystem, patientdatasystem, CRM-system och så vidare, med de små handhållna enheter av typen Palm Pilot och PocketPC som började komma och i förlängningen även smart phones alltså. Det var fantastiskt att få vara med om hela resan, grovt räknat i följande stadier:

  1. Mejsla ut en tydligare mer konkret plan baserad på visionen
  2. Skaffa kapital, med andra ord sälja in kombinationen av visionen och oss själva som personer, främst då vår förmåga att exekvera på den
  3. Anställa folk och bygga en organisation, samtidigt som vi började sälja och leverera första versionerna av vår lösning
  4. Internationalisering (utlandet stod för över 90% av omsättningen i slutet)
  5. Försäljning av bolaget

Vi lyckades alltså överleva IT-boomen och då bubblan sprack och sålde bolaget efter ungefär 3 år till ett amerikanskt mjukvarubolag. Många erfarenheter rikare!

Protracer – enbart med egna resurser

2007 startade Daniel Forsgren och jag Protracer, Daniel som grundare med den ursprungliga visionen och också den som själv utvecklade den första versionen av systemet, och jag som medgrundare. Detta bolag har vi drivit på ett annat sätt än EHAND – vi tog in enbart privat kapital samt företagslån från Almi, och inte något riskkapital. Med mindre kapital och färre ägare fick vi fokusera på en enklare kärnaffär och framför allt på att snabbt få minst en och snart ett fåtal betalande kunder. Bolaget började visa svarta siffror 2010 och har sedan dess visat positivt kassaflöde, och vi har etablerat bolaget på världsmarknaden – bolagets produkt och vår logotyp syns i TV-rutan för många miljoner tittare, ibland hundra miljoner, många veckor varje år.

I dag sitter jag i styrelsen för bolaget, och är kvar som delägare. Jag bloggar ibland om bolaget här på sajten.